Baby Massage (Shantala) en Yoga cursus

Babymassage (shantala) en yoga is een prachtige manier om je kindje tegemoet te komen in zijn of haar basisbehoeften. Naast voeding en slaap is aanraking en een gevoel van veiligheid een basisbehoefte voor baby's. Hierdoor kan het zich op een goede en ontspannen manier ontwikkelen, geborgen en geliefd voelen. Tijdens de zwangerschap ervaart een baby al een constante massage beleving in de baarmoeder door de bewegingen van het lichaam. Als ouder kun je deze kracht van positieve aanraking verder gebruiken om je baby te troosten, ermee te communiceren en de hechting te stimuleren. Tenslotte geeft het baby's en ouders ruimte om plezier en ontspanning te beleven met elkaar!

 

Wat houdt Shantala babymassage en Yoga in?

De Shantala babymassage en yoga is een massage vorm (een totale lichaamsmassage) en yoga oefeningen uit India, die daar onderdeel is van de dagelijkse verzorging en die op generatie overgedragen wordt. In onze Westerse cultuur hebben ouders en baby's meer tijd nodig om aan massage en yoga te wennen, echter merken we wel steeds meer de positieve effecten hiervan. Vandaar dat we de Shantala- en Westerse massage technieken en yoga oefeningen met elkaar combineren. Je kijkt naar je baby vanuit je intuitie en wat hij of zij op dat moment nodig heeft (holistische visie). De massage technieken en yoga oefeningen zijn in eenvoudige vorm die door iedereen te leren is, waarvan liefde en ontspanning de belangrijke uitgangspunten zijn. Door het masseren en het liefdevol aanraken van je baby maken jullie beide het stofje oxytocine aan. Dit wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd en hebben invloed op het gevoel van geborgenheid en geluk.

 

Hieronder de positieve effecten van een babymassage:

 • Het kindje zal zich welkom, veilig en bevestigend voelen
 • Stimuleert de doorbloeding, het spijsvertering- en immuunsysteem 
 • Stimuleert de aanmaak van oxytocine en endorfine, hierdoor zal je kindje zich prettiger voelen
 • Helpt tegen ongemakjes zoals reflux, krampjes en constipatie 
 • Helpt onrustige baby's te laten ontspannen en verbeterd het slapen 
 • Bevordert de motorische ontwikkeling, doordat je kindje zijn of haar lichaam meer als één geheel voelt
 • Bevordert het contact, communicatie en versterkt de (emotionele) band tussen ouders en kind 
 • Geeft meer vertrouwen in het ouderschap, omdat het lichaamstaal van je kindje beter begrijpt

" Een waardevol samen zijn, waarin je liefde en aandachtig met je kindje bezig bent. "

Hoe ziet een les eruit?

We geven de cursus aan kleine groepjes van maximaal 3 baby's en wisselen de massage- en yoga technieken voor baby en ouder af met versjes en liedjes. Zo raken de baby's op een speelse wijze gewend aan positieve aanrakingen en stimulerende bewegingen. Door de massageoefeningen te combineren met bewegingsreeksen is er voldoende afwisseling tussen prikkels en ontspanning. Ook behandelen we in elke les een bepaald thema.

 

Cursus inhoud

Tijdens de cursus wordt er aan de volgende punten aandacht besteed:

 • Babymassage, het stap voor stap toewerken naar een totale lichaamsmassage
 • Verschillende massage en yoga technieken en hun effecten
 • Het ontwikkelen van je gevoel en intuitie. Je leert goed te reageren op stemmingen, spanningen, signalen en reacties van je kindje
 • De toepassing van speciale massage technieken bij baby's met huidproblemen zoals eczeem
 • Behandelen van verschillende thema's zoals buikkrampjes, onrust, slapen, ritme, lichaamstaal en basisbevestigend dragen
 • Ontspanningsoefeningen

 

De cursus bestaat uit 4 lessen van 1,5 tot 2 uur inclusief lesmateriaal en een flesje massage olie. 

 

Prijs cursus: € 99,-

 

Bij voldoende inschrijvingen zal een cursus ingepland worden. We proberen de groepen zo af te stemmen dat er geen groot leeftijdsverschil tussen de kindjes zal zijn.

Vul het contact formulier in en we nemen contact met je op.

 

De cursussen worden gegeven op de volgende vestigingen:

 • Ouddorp
 • Oisterwijk

 

We kunnen ook privé (aan huis) cursussen aanbieden. Hiervoor gelden andere tarieven. Informeer ons naar de mogelijkheden.